Wij zijn Jeroen Nabben en Marleen Hesen. We wonen met onze 2 kinderen, Suze en Sil op "Hoeve de Hei" in America.

foto nabbenDe werkzaamheden op het melkveebedrijf worden verricht door Jeroen. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden op het land wordt door een loonwerker gedaan. Marleen doet de boekhouding en de administratie en werkt 20 uur in de week bij een reisorganisatie. We hebben altijd rondleidingen verzorgd, maar hier zijn we mee gestopt sinds de coronapandamie en omdat Marleen weer in loondienst is gaan werken. 

Het bedrijf

Ons melkveebedrijf is in 1970 opgericht in Sevenum door Pieter Nabben en Mia Nabben-Willems. Toen bestond het bedrijf uit ca. 40 melkkoeien. Jeroen heeft het bedrijf in 2008 van zijn ouders overgenomen en melkt nu ca. 120 melkkoeien. Door het toepassen van veel automatisering is het mogelijk om het bedrijf te runnen zonder personeel.

 

We hebben een bedrijfsgrootte van 46 ha. grond, waarvan 40 ha. in eigendom. Het gras voor de koeien wordt door onszelf geteeld en maïs wordt jaarlijks aangekocht. 

 

De melk wordt geleverd aan Friesland Campina.

Bedrijfsverplaatsing

We zijn begin 2012 met ons bedrijf verplaatst van Sevenum naar America, dit door de ontwikkeling van glastuinbouw op de oude locatie. Er is een geheel nieuw bedrijf gebouwd met een nieuwe melkveestal. De oude melkveestal is gerenoveerd tot jongveestal en hier worden momenteel 60 kalveren gehuisvest.

Innovatief

De automatisering in de melkveesector heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. 'Hoeve de Hei' behoort tot één van de meest geautomatiseerde melkveebedrijven van Nederland. Het werk wordt bijna volledig door robottechniek overgenomen.

De koeien worden gemolken door 2 melkrobots en worden ze gevoerd door middel van een automatisch voersysteem. De vloer waar de koeien op lopen wordt schoongemaakt door een mestrobot, dit gebeurt meerdere keren per dag. Bovendien worden de ligboxen automatisch voorzien van zaagsel. Voor de kalveren wordt gebruik gemaakt van een kalverdrinkautomaat. Vrijwel alle apparatuur is van het merk DeLaval

Hoevedehei foto2 

Dierwelzijn

De koeien leven in een ruime, lichte stal en hebben hebben ze elk hun eigen ligbox ter beschikking. Overigens kunnen er ca. 30 koeien op stro liggen, dit zijn vooral de hoogdrachtige koeien en de koeien die meer rust nodig hebben.

De ligboxen zijn voorzien van waterbedden. Verder is de stal voorzien van koeborstels en ventilatoren, zodat het ook bij warm weer aangenaam in de stal is. De stal voldoet aan de certificering Integraal Duurzame Stallenbouw, waarbij dierwelzijn een belangrijk aspect is.  

Nabben17